الأربعاء، 4 مايو 2016

Hudkræft


Huden beskytter mod varme, sollys, skade, og infektion. Hud hjælper også styre kroppens temperatur og lagrer vand og fedt. Hudkræft er den mest almindelige form for cancer. Det er normalt dannes i huden, der er blevet udsat for sollys, men kan forekomme overalt på kroppen.

Hud har flere lag. Hudkræft begynder i epidermis (ydre lag), som består af pladeceller, basale celler, og melanocytter.

Der er flere forskellige typer af hudkræft. Planocellulært og basal celle hudkræft kaldes nonmelanoma hudkræft. Nonmelanoma hudkræft normalt reagerer på behandlingen og sjældent spredes til andre dele af kroppen. Melanom er mere aggressive end de fleste andre former for hudkræft. Hvis det ikke er diagnosticeret tidligt, er det sandsynligt at invadere nærliggende væv og spredes til andre dele af kroppen. Antallet af tilfælde af melanom er stigende hvert år. Kun to procent af alle hudkræft er melanom, men det forårsager de fleste dødsfald fra hudkræft.

Sjældne former for hudkræft omfatter Merkel celle karcinom, hud lymfom og Kaposis sarkom.
Hudkræft er en sygdom, hvor ondartet (kræft) celler dannes i væv af huden.

Huden er kroppens største organ. Det beskytter mod varme, sollys, skade, og infektion. Hud hjælper også kontrolorgan temperatur og lagrer vand, fedt og vitamin D. Huden har flere lag, men de to hovedlag er epidermis (øvre eller ydre lag) og dermis (nedre eller indre lag). Hudkræft begynder i epidermis, som består af tre slags celler:

Pladeceller: Tynde, flade celler, der danner det øverste lag af epidermis.
Basalceller: Runde celler under de skællede celler.
Melanocytter: Celler, der gør melanin og findes i den nedre del af epidermis. Melanin er pigment, der giver huden dens naturlige farve. Når huden udsættes for solen, melanocytter gøre mere pigment og få huden til at blive mørkere.

Realated Topics

Hudkræft
4/ 5
Oleh

Subscribe

SUBSCRIBE to OUR NEWSLETTER